Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Törőcsik Edit: Írni mindenki tud!

 

Már régen az! – írta Péterfy-Novák Éva, a közös szelfink alá kommentelő barátnőm megjegyzésére, hogy Editkém, lassan már te is író leszel. – Első szint.

Hogy ezt el ne felejtsem, magamra is tetováltatom. Így, ha az örökkévalóságnak nem is, de rajtam biztosan fennmarad egy darabig, hogy tudjam, én már régen író vagyok. Mint valami csodaszer, talán megjavítja a szövegeimet.

 

 


Péterfy-Novák Évával

 

 

Mert mindenki író, és mindenki tud alkotni is. Csak ezt útközben kiöli belőlünk a tudatosság, tanulás, az iskolák, vagy mi magunk pusztítjuk ki magunkból a belülről jövő ösztönös művészetet. Mindenki művész és képes is befogadni, meg elfogadni, helyén kezelni, és értelmezni, megfigyelni. A hazugságot levesszük, szebben szólva a kognitív disszonanciát érzékeljük, mindenben, így a művészetben és a hétköznapi életben is.

Az íróval nem lehet kibaszni, idézte Déry Tibort Tóth Krisztina. Ami, velünk, körülöttünk történik, vagy csak olvasunk, hallunk róla felhasználható élményanyag. Akár a legrosszabb eset, a legnehezebb pillanat is fontossá válik majd egy történetben. Persze, a jók és különlegesek is. Az író fejében a kamera mindig üzemkészen áll, néha pillanatálljban, legtöbbször azonban rögzítő üzemmódban. Háttérbe vonulni, szemlélődni, kötelező, de a pillanatban is benne kell lenni, hogy egyszerre sikerüljön a figyelés és az élmény megélése. Csak jól kell megfogni ezt, hogy utána az érzéki és pontos szöveg, azt adja az olvasónak, amit az alkotó akar. Ha magyarázni kell a szerzői szándékot, az azt jelenti, hogy az írás nem jó. Túlírni sem szabad, nem kell szájbarágni. Az emberi elme csodákra képes, csak mutatni kell, és érteni fogja.

 

 

 

 

Danyi Zoltánnal, aki szelfizés közben is figyel

 

 

Az írás, olyan tevékenység, ami az alkotójának és a befogadójának is örömet okoz. Jó a kitörni akaró és előbújó gondolatokat papírra vetni, és ugyanilyen jó rácsodálkozni, hogy jééé, értem mit akar, vagy hogy ez velem is megtörtén(he)t. Kell egy jó cím is, az ötlet mellé. Olyan, ami kapcsolódik a szöveghez, de nem direkten. Vagy egyáltalán nem kapcsolódik, csak jó legyen. Nincs recept. Persze ez, még nem azt jelenti, hogy ez szépirodalom, csupán annyit, hogy őszinte. Egyszer, majd jó is lesz – kaptam útravalóul. Addig marad a gyakorlás. – Második szint.

 

 

 

Íróeszközeimmel

 

 

A Szekszárdi Magasiskola erről szól. A tanulásról, hogy a szemináriumvezetők, Tóth Krisztina, Péterfy Gergely, Cserna-Szabó András segítségével hogyan lesz jobb a szövegünk, a rossz dolgokat kijavítjuk, a szöveget pontosítjuk, megtaláljuk a legjobb címet, a megfelelő nyelvi regisztert – Harmadik szint.

Itt már az ösztönös írás a háttérbe szorul, már kell ötlet, alkotói koncepció. És szenvedés. Szenvedés, hogy a szöveg jó és élvezhető legyen és az olvasó aha! élménye is megszülethessen. A művészet a testre hat, endorfint szabadít fel, mondja Kukorelly Endre. Élvezni tud tőle az agy. Élvezd szét az agyadat, minél többször! A befogadó élvezetéig azonban hosszú az út.

Ez az út itt azzal kezdődött, hogy Szekszárdon kitalálták, Mészöly és Babits irodalmi hagyatékát megőrizendő alkotói tábort szerveznek. Részt vesz benne a megyei múzeum és könyvtár, a város közgyűlése és hivatala , a Mészöly Egyesület és a PAD Egyesület, a kortárs magyar szépirodalom képviselői és a hallgatók. A cél hármas. Egyrészről, az irodalmi örökséget átadni, másrészről a hallgatók írásait jobbá tenni, harmadrészről élvezni az írást. A hallgatókat jelentkezés alapján, a szövegeiket értékelve választották ki, akik egész héten azon dolgoztak, hogy egyszer majd eljuthassanak a harmadik szintre, ahol a befogadót a leírt szavak és mondatok boldoggá teszik. Addig is csak egy dolguk van, és Neked is kedves olvasó : írj, írj, írj !

 

 

 

Fekszünk a fa alatt

 

 

  
  

Megjelent: 2016-07-20 16:00:00

 

Törőcsik Edit

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.