Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Hekl Krisztina: A Nyugat Plusz őszi száma

 

A Nyugat Plusz őszi száma

 

Egy irodalomtörténeti jelentőségű lap, két különleges est és a Hangzó Nyugat második kiadványa

 

 

A közelmúltban elhunyt Czeizel Endre öt esztendőn keresztül publikált a jelenkori Nyugatban, az Újnyugat Irodalmi Kör tagja volt. A Pfaundler- és Kennedy díjas orvos-genetikus betegágyáról, halála előtt két héttel adta le a Nyugat Plusz őszi számának szánt utolsó esszéjét, amelyben Petőfi Sándor életét, családi genetikai vonalát elemezte a nevéhez fűződő négy faktoros talentummodell alapján. Elemzésében a szellemi teljesítményt négy képességfaktor, az általános értelmesség, a speciális szellemi képesség, a kreativitás és a motiváció mentén határozta meg. Nem ez volt az első, hasonló tematikával bíró értekezése, hiszen 2010 óta tizenhat költő-géniusz sorsát mutatta be egyéni, az irodalomelmélet zárt struktúráját feszegető, irodalmárokat inspiráló, mégis az átlagos olvasó számára is könnyen érthető, tanulságos és szerethető módon. Czeizel Endre „íróként, esszéistaként, irodalomtörténészként is teremtő erővel bírt: értéket hozott létre, miközben mindvégig értékeket mentett. S kiállt azok mellett, akik sokszor esendőbbek, mint a nagy többség”, írta a lap alapítója és egyben főszerkesztője, Szabó Zoltán Attila személyes hangvételű nekrológjában.

Az őszi számban olvasható továbbá egy haiku a szintén közelmúltban elhunyt Fodor Ákostól, melyet a költő özvegye válogatott és ajándékozott a lapnak.

 

Szeptember 19-én a Színházak Éjszakáján, a József Attila Színház és az Újnyugat Irodalmi Kör közös irodalmi szalonjában, a Legendák nyomában esten a publikum élőben is meghallgathatta a legújabb szám több szerzőjét. Most a kortárs alkotóké volt a főszerep, fellépett a Kassák- és Márai-díjas Petőcz András, a kortárs magyar neoavantgárd meghatározó egyéniségeként számon tartott költő-performer Bíró József, a Szlovákiai Magyar Költők Társaságát képviselő Bolemant László, valamint Horváth Gábor Miklós, Debreczeny György, Draskóczi Ágnes, Hekl Krisztina, és Filip Tamás. Az irodalmi estre vers-hang performance-szal érkezett Tépő Donát író, költő. Az újnyugatos költők verseinek zenés feldolgozásaival Dóka Attila gitárművész készült.

 

 

 

 

Aki lemaradt a Színházak Éjszakájáról és szeretné bepótolni, szüreti hangulatban, szépirodalmi borkóstoló keretében találkozni Dúzsi Tamás borásszal, Zöld Csaba színművésszel, és az Újnyugat Irodalmi Kör tagjaival, 2015. szeptember 26-án megteheti. Az előadás címe: Babits, Görögszó, Krúdy, Újnyugat. Az eseményre az Óbudai Társaskör kertjében, rossz idő esetén pedig nagytermében kerül sor.

A szeptember 19-i ünnepi eseményre jelent meg a Hangzó Nyugat Plusz második kiadványa, melyen Kálloy Molnár Péter tolmácsolja a kortárs verseket. A CD kapható lesz 2015. szeptember 26-án az "Ősz a Krúdy-negyedben" rendezendő szüreti fesztiválon, az Óbudai Társaskörben és egész nap az Aquincumi Múzeum Dionüszia - Vinalia programján is, az erdőbényei Illés borászat borkostoló-standján. 

 

 

 

 

Fotók: Juhász Melinda http://www.amdala.hu/

  
  

Megjelent: 2015-09-24 16:00:00

 

Hekl Krisztina (Mór, 1976) író, költő

A Holdkatlan Szépirodalmi és Művészeti Folyóirat szerkesztője. Rovatvezető. 

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.