Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Kántor Zsolt: Cafeteria Menedékváros – A rövidprózák áhítata megtört ciklus első Holdja

 

Cafeteria Menedékváros

A rövidprózák áhítata megtört ciklus első Holdja



    Milyen idilli (dili) a lélek ma reggel, őszi mintázatban úszik, mintha a bárányfelhő ébredésem piktogramja volna. Összeszövi, újrafűzi, amit a szem felolvaszt. Felgyorsulni látom a felhő-molekulákat az égbolt mátrixában. Futnak a céljuk felé. Az idő örvénylése elnyeli a mellékszálakat. Mint egy tájfun, egy elmebeli emlék elér. Gyermekkori hurrikán. Egy plakáton lakat alakú konty. Közben az eső sétálni indul. Páráll a templomtorony. Szív utca. Román munkanélküliek a buszmegállóban. Görög árvaház egy szoborpark szomszédságában. Athéni gyerekek érkeztek Szarvasra. A háttérben a mítosz és a kinyilatkoztatás konfliktusa. Az egyik busz sofőr rádiót hallgat. Itt a Szomália Hangja. Haiti menekülttáborait egy újabb vihar söpörte el.

    Már sár sem jut, nemhogy takaró. majd a múzeumba megyek, őrzöm az avar kori tűtartót nyolc órán át. Mint teremőr Azután a ligetet nézem meg, hogyan sötétedik? Az első igazi mondat így is végigvágtat az éjszakán. Ő a főszereplő, a mindenkori történések abszolút szelleme, megszemélyesíti és szimbolizálja a korrekt, konkrét Urat (a korrektúrát).

    A nagymama kirázza az ablakon a történelmet, mint egy rongyszőnyeget. Lemegy róla a tűnődés, a reflexió. Néhány sakkfigura marad. Csupa szürke paraszt. A királynőt szétfűrészelte az Állami Akarat. Egy meghúzott vonalat látni a képernyőn, ami túlmegy a margón, kilép a füzetből. A rádióban öblös Boros Hordó Hang beszél. Elegem van a szexből!

    A szerverfarm alvó lámpái világítanak. Éjfélkor kiülök a bükkfa alá. Cérnavékony holdsugár. Holdudvardudva tövében. A szabad vegyérték, ami minden karakterrel kompatibilis. Magyarul: a morál. Tintatartómban ott egy régi tollszár. Párbeszédbe lép vele a reggel. Az én felkelésem, az én ocsúdásom. Harc a tényekkel. Már a nem a derékfájásról szól az Énekek. A hajnal újraírja a híreket. Álmomban érvelek. Vers, szöveg-lét! Ég veled!

 

  
  

Megjelent: 2017-03-09 17:00:56

 

Kántor Zsolt (1958-2023) költő, író, szerkesztő, pedagógus

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.